Montera markiser

En markis är det perfekta sättet att både skydda inredning och uteplatser från solens strålar och att skapa ett mysigt litet uterum med tak. Att montera en markis behöver inte heller vara så krångligt, med lite tålamod.

Det första man bör göra är självklart att välja ut var markisen ska sitta. Det är viktigt att tänka på hur långt ut markisen kommer att gå när den är utfälld, så att man vet att det fortfarande går att öppna fönster och dörrar då. Det första steget för att faktiskt sätta upp markisen, efter att man har mätt ut höjden, är att sätta upp konsolerna. Detta gör man genom att först förborra hålen för de yttre konsolerna och därefter använda plugg och skruv som passar för den typ av fasad man har på huset. (Man bör för övrigt kontrollera innan man börjar att materialet i fasaden är stabilt, och inte är murket eller vittrat.) Det är viktigt att kontrollera att konsolerna sätts upp helt vågräta. När de yttersta konsolerna är på plats kan man använda dem som riktlinje för att sätta upp resten av konsolerna. Ett tips är att använda ett snöre eller liknande mellan konsolerna för att vara säker på att man sätter upp dem helt rakt.Ivoryawningl

När konsolerna är på plats är den svåra delen över. Markisen behöver nämligen oftast bara lyftas på plats och låsas fast i konsolerna, utan att någon ytterligare mätning eller skruvning krävs. Man kan dock behöva justera utfallsvinkeln. Det gör man genom att fälla ut konsolen och sedan justera den enligt anvisningarna från tillverkaren. Ett bra riktmärke är att man ska ha en frigångshöjd på ungefär två meter.

Om du tycker att detta verkar krångligt kan du självklart alltid anlita en expert som får göra jobbet åt dig. Du hittar en expert på markiser i Stockholm på Hagasolskydd.se, som både kan hjälpa dig med att hitta markiser och med monteringen.

Leave a Comment

mts_howto