Löner i byggbranschen

Byggbranschen är en bransch som spås ständigt vara i behov av personal. Speciellt då det byggs mer och mer i takt med att befolkningen växer. I byggbranschen har du inte bara stor chans för jobb direkt efter examen utan du som arbetare får även en lön du kan klara dig på. Byggbranschen har länge varit med och slagits om topplatserna när det kommer till lönelistan över de mest välbetalda yrkena. I snitt tjänar du som byggare minst 29 600 kronor i månaden men för den som är projektledare och chef kan lönen bli upptill 48 200 kronor i månaden.

Risker på byggen

Trots att lönen för en byggarbetare anses vara hög enligt många glöms det ofta bort vilka risker som medför vid arbete på byggen. I många fall kan det röra sig om livsfarliga platser där arbetet måste utföras noggrant för att kunna garantera säkerheten för de anställda. Medianlönen uppges vara 34 300 kronor i månaden och skillnaden mellan jobb inom offentliga sektorn och den privata handlar endast om någon tusenlapp. Byggarbetare i Sverige strejkade i protest mot låga löner och för skärpta villkor på arbetsplatsen. Då många arbetare på byggen tar en viss risk med livet som insats är det en hel del som anser att lönen inte är tillräckligt hög.

Oense leder till strejk

Byggnads, som är byggarbetarnas fackförbund, har en miljardkassa som kommer räcka ett bra tag om en långvarig strejk skulle slå ut. Det är vanligt med strejker inom byggbranschen då det är skilda åsikter om lönerna. Främst brukar det vara konflikter mellan Byggnads och arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier, vars förkortning är BI. Tidigare har det hotats med lockout som innebär att arbetsgivaren inte ger ut lön till de som är med i facket samt att de arbetstagare som är med inte får beträda arbetsplatsen. Främst är det lön som diskuteras men anställningsvillkor och lön för nyanlända och utländska arbetare har varit uppe på agendan som har lett till strejk.

Leave a Comment

mts_howto