Så flyttar du ett hus

Location, location, location, är det ständiga mantrat i en mycket populär tv-serie från Storbritannien, alltså ”läget, läget och läget”. Vi vet alla att först brukar man välja tomt när man ska ha ett nytt hus, och sedan väljer man hus att bygga där. Men vad händer om man gör tvärtom? Det finns hus som är så väl byggda och bevarade att ett helt nytt hus inte klarar att förmedla samma känsla och atmosfär som det gamla. Det här fick en familj med två barn, en tomt och liten stuga på 34 kvadratmeter på det vackra Ingarö i Stockholms skärgård erfara när de hittade en övergiven gammal gård i Vimmerby till salu. Idag bor de allihop i det flyttade huset, och har alla moderna bekvämligheter vi behöver eller vill ha, på plats. Huset är vackert med sin glasveranda , inbjudande och hemtrevligt. Vore det här något för dig? Då får du här nedan veta vad man behöver veta.

Vad måste man tänka på vid husflytt?

Om du redan har en tomt, måste du ansöka om bygglov. Har du hus på tomten måste bygglovet utökas till att omfatta det hus du vill flytta dit. När du monterar ned huset – med hjälp av rätt många andra då det är tidsödande och bitvis svårt – måste du märka upp allting mycket precist så du direkt vet vilka delar som hör hemma var. Du måste kunna fatta beslut om vad från det ursprungliga huset du kan och vill spara, och samtidigt skapa en lista på vad du behöver komplettera med så inget glöms. Du måste ha tålamod när du ska hitta rätt kompletterande material och delar till det gamla huset, och ha tålamod vid anskaffningen, kunna leta på Blocket och hos andra försäljare av återvunnet husmaterial. Du behöver ha en bra budget, där du specificerat upp vad saker och ting får kosta. Det är oftast billigare och enklare att bygga nytt, men då missar du helt charmen med det som använts tidigare av generationer. Du behöver en bra fraktfirma, som hjälper dig med varje steg av frakten, så du kan koncentrera dig på nedmontering och markarbete på tomten inför det flyttade husets återuppbyggnad.

Så här bra blev det

Du behöver också anlita en mycket flexibel och kompetens byggfirma och du inte är en erfaren byggmästare själv. Regler som påverkar ditt hus är exempelvis dimensionering av stommen för hållfasthet, regler och certifieringar av olika slag, som miljöcertifiering, energiförbrukning, kvalitetssäkring av byggprocessen mm, som du inte som lekman kan ha koll på även om du är händig. med hjälp av Fraktus är det enkelt att flytta huset, men det är mycket annat som kräver kompetens runt återuppförandet. Familjen som flyttade huset från Småland är snickare och inredare och hemmet är mycket skickligt uppfört igen. En del av de gamla bjälklagen fungerar idag som innerväggar, golvet är tiljor av breda granplank, det finns handblåsta rutor som kontrast till modern bekvämlighet som centraldammsugare och golvvärme. Relaxavdelningen i det stora tornrummet med vacker utsikt har badrum, med har plats för ett stort badkar och separat dusch, och en specialitet som dold tvättkort som mynnar ut i källarvåningens tvättstuga. Det har blivit ett mycket speciellt hus målat i linoljefärg som vackert harmonierar med tomten på Ingarö.

Leave a Comment

mts_howto