Riva eller renovera taket?

Har ditt hus ett tak som du är osäker på om det behöver rivas eller om det räcker med en renovering? I många fall räcker det med en renovering, men det kan vara bra att försäkra sig om vilket som är bäst innan man börjar riva.

Ditt tak bestämmer

Olika typer av tak behöver olika typer av vård. Ett tegeltak behöver tas om hand på ett annat sätt än ett plåttak och vice versa. Men hur vet du när det är dags att byta ut taket och när det räcker med en liten renovering? Det finns olika sätt att ta reda på det, nämligen genom att:

  • Undersöka taket överallt. Ibland kan ett tak se riktigt risigt ut, trots att det är helt. Genom att undersöka taket utifrån och inifrån, kommer du märka om taket håller tätt eller inte. Många gånger är det smuts och mossa som gör att taket ser risigt ut, men med hjälp av en högtryckstvätt kan du tvätta taket så att det blir som nytt igen. Men det går även att få hjälp med det av ett företag som jobbar med tak och som har rätt verktyg och kunskap för det.
  • Rådfråga en expert. Att anlita en expert på tak, som exempelvis www.villatakexperten.se är perfekt för att få hjälp och råd med taket. De kan tala om precis vad ditt tak behöver och om det räcker med att renovera vissa delar av det, eller om det bör bytas ut.
  • Titta på takets struktur. Taket består av flera delar och en vanlig orsak till att taket måste bytas ut helt beror på fuktskador och långvarigt slitage från vädrets makter. Om taket har gått sönder kan fukt tränga igenom och sprida sig till flera delar av taket. Om det är ett tegeltak du har kan du lätt motverka att skadan blir större genom att byta ut spruckna eller trasiga pannor direkt, men om fukten väl har nått trästommen som pannorna vilar på, kan det resultera i att hela taket måste bytas ut, speciellt om fukt har trängt in på flera olika ställen och orsakat röta.

Leave a Comment

mts_howto