Att bygga en tillbyggnad

Att förlänga sitt hus eller att bygga en fristående byggnad på tomten kan verkligen förhöja funktionaliteten och skapa fler möjligheter för husägaren. Kanske behöver man ett extra sovrum när barnen blivit äldre eller så behöver man ett utrymme för hobbyverksamheten. Förlänger man själva huskroppen är det viktigt att det görs på ett sätt så att det ser ut som att det smälter samman med den befintliga konstruktionen. Det ska helst se ut som att huset alltid sett ut ”såhär” och inte kännas som något man ”lagt till”.

Bygga till på höjden.

Har man ett enplanshus kan det vara en idé att helt enkelt bygga till en våning. När familjen växer får man enkelt på det här sättet många gånger en dubblerad boyta. Ett taklyft kan också förändra utseendet på huset helt och det är inte alltid det är tillåtet att göra där man bor. Det kan utföras i lösvirke och specialiserade företag kan även bygga med färdiga sektioner. Dessa kan resas på en enda dag och ett taklyft är ett bra alternativ för att snabbt och smidigt öka boarean. Förutom att minst en trappa ska installeras mellan våningarna måste även el och ofta vattenledningar dras om. Det bästa är att man kan bo kvar på undervåningen medan arbetet på övervåningen pågår, till skillnad om man skulle riva huset för att bygga ett nytt med två våningar.

Bygga i vinkel

Har man en gräsmatta man inte utnyttjar kan man bygga till huset i en vinkel och på sås viss skapa en lite innergård. Det är bra om man ändå vill behålla husets originalutseenden exempelvis sett ifrån vägen. Tillbyggnaden gör då huset till formen av ett L och man kan ha lite olika karaktärer om man vill i de båda ändarna. Det är viktigt att man anlitar en arkitekt för att gå igenom vilka möjligheter man har. Det är en kostnad man har igen i slutet av byggprojektet och behöver inte kosta en förmögenhet, det finns enklare sätt att låna upp till 500000 om man behöver. Att bygga en tillbyggnad kan i sig borde öka värdet på huset och spara stora summor pengar gentemot att tvingas flytta och vad det medför för omkostnader långsiktigt.

Friggebod

En klassiker för att få lite mer utrymme på tomten är att bygga en friggebod och hålla sig till samma färger som huvudhuset. En friggebod kan vara ett lagom projekt för den händige att själv uppföra. Med friggebod menar man en fristående byggnad som uppgår till maximalt 15,0 m². Fördelen är att den inte kräver särskilt bygglov men får heller inte uppföras för nära en annan tomgräns. Den måste även uppfylla alla grundläggande statliga regler för byggnader. För många kan det vara en tillräcklig lösning för att ändå få det där extra gästrummet man behöver, när släkt och vänner kommer.

mts_howto