Arbeta som målare i byggbranschen

Att arbeta som målare är ett hantverksyrke som trots att det är enkelt att beskriva – man målar och tapetserar – innehåller stor variation. En målare kan till exempel arbeta vid nybyggen eller renoveringar, hos privatpersoner eller stora byggbolag. Om sommaren arbetar målare till största delen utomhus, och om vintern inomhus. En målare kan också välja att specialinrikta sig på exempelvis dekorationsmåleri, färgsättning eller inredning. Sin yrkestitel till trots arbetar målare dessutom inte bara med att måla, utan också med att sätta upp tapeter. Det är vanligt att yrkestiteln ”tapetserare” förknippas med detta jobb, men en tapetserare sysslar egentligen med att klä om och stoppa möbler. En allt vanligare arbetsuppgift för målare idag är att sätta upp fototapeter, eftersom fler och fler vill ha en fondvägg som drar åt sig blicken, samtidigt som den är personlig. Detta eftersom man på Photowall.se kan skapa en fototapet utifrån sina egna bilder, och alltså få ett helt unikt motiv på väggen.

Eftersom målare är ett hantverksyrke är det en stor fördel om man är någorlunda händig. En målare måste också ha god färgkänsla och ha ett kreativt drag, eftersom många kunder vill ha råd och hjälp med att välja färger och nyanser. Just kundkontakten gör att man som målare också bör ha servicekänsla, och inte ha något emot daglig direktkontakt med kunder.5832033942_wallpapering_cologne

Andra saker som är bra att överväga innan man bestämmer sig för att ge sig in på måleribanan är att det är ett ofta fysiskt krävande arbete, som kan innebära långa stunder stående på knä eller högt upp på en stege. Detta kan belasta armar, axlar, rygg och knän, varför man bör hålla sig i god fysisk form för att förebygga skador.

Om du skulle vilja arbeta som målare börjar utbildningen redan på gymnasienivå, där man kan välja Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning måleri. Efter avslutad gymnasieutbildning måste man gå som lärling i ungefär två år hos en målare. Man får själv söka efter lärlingsanställning. Efter två år avlägger man ett gesällprov för att visa att man uppfyller de krav som branschen ställer på yrkeskompetens. Sedan är man färdig att ge sig ut i byggbranschen som en nybakad målare.

Leave a Comment

mts_howto