Tips till dig som ska bygga hus

Har du bestämt dig för att bygga ett eget hus? Häftigt! Då har du mycket planering och arbete framför dig. Att bygga hus är inte det absolut lättaste, men med rätt kunskap, material och verktyg är det fullt möjligt.

Sitter du i en bostadsrättsförening kan du vända dig till nabo.se om du behöver hjälp med förvaltning, juridik eller ombyggnad, men hur ska man göra om man som privatperson vill bygga eget hus? Det kan t.ex. handla om att man vill bygga ut den kåk som man redan har, vill bygga ditt eget drömboende eller kanske bygga en sommarstuga där familjen kan vistas under de varmaste sommarmånaderna. Oavsett varför du vill bygga ett hus behöver du först se till att ha koll på allt som behöver göras. Därför har vi tagit fram tre stycken viktiga frågor som du bör ställa dig innan du drar igång.

Fråga nummer 1: Vilket typ av hus behöver du?

Den absolut första frågan som du måste ställa dig själv är vilken typ av hus det är som du är i behov av. Ska du bygga ett hus enbart för dig själv eller ska alla familjemedlemmar kunna få plats? Vilket behov har ni och hur stort kommer huset att behöva vara? En rekommendation är att du försöker tänka minst 10 år fram i tiden. Med det sagt menar vi att du ska planera utifrån dina framtida önskemål. Är det så att du vill ha ett garage, men inte har råd i dagsläget, så sparar utrymme för detta till framtiden och bygg huset därefter.

Fråga nummer 2: Placerar du huset rätt?

Om du planerar att bygga hus så äger du antagligen redan en tomt eller så planerar du att köpa en. Då är det viktigt att du tittar på hur tomten ser ut och säkerställer att du kommer att kunna få dit både el och vatten (till den plats där du vill att huset ska stå). Om det inte finns något kommunalt avlopp i närheten behöver du se till att skaffa ett eget. Det är både dyrt och komplicerat och bör undvikas om möjligheten finns.

Fråga nummer 3: Hur mycket får projektet kosta dig?

Om du ska använda dig av en hustillverkare är det viktigt att du är ordentligt kritisk. Orsaken till detta är för att du måste se till att skapa en budget för vad ditt nya hus får kosta och sen anpassa dig därefter. Det finns många hustillverkare som kommer att propsa på att just deras hus är de absolut bästa och de du ska ha. Ha is i magen och stå fast vid din budget. Det finns en fördel med att använda sig av en hustillverkare. Dessa tillverkare sköter allt jobb åt dig. Väljer du istället lösvirke blir du din egen byggherre.

Leave a Comment

mts_howto