Bygga småhus

Något som har spridit sig mer och mer är trenden att bygga småhus och även mikrohus. Just mikrohus har spridit sig från USA och förekommer mer och mer här, även om det än så länge inte är vanligt förekommande. Bostadsmarknaden och det ekonomiska läget i kombination med ett allt större miljötänk gör att fler och fler får upp ögonen för hus i miniformat.

Downshifting

Downshifting innebär att leva enklare och mindre, jobba mindre och minska sina kostnader för att få mer tid för lugn, ro och rekreation. Detta är något som ligger helt rätt i tiden och därför är det trots allt många som lockas av tanken på att kunna ta det lugnare och inte behöva jobba dygnet om. Ett litet hus någonstans utanför stan kan vara räddningen, vare sig det är ett fritidshus eller ett mer permanent boende som efterfrågas.

Om du ska flytta ditt bohag till något betydligt mindre och billigare är det en del av dina saker som inte kommer att få plats. Om du hyr förråd i exempelvis Linköping har du ändå plats att spara det som du inte vill göra av med eller har plats för. Ett extra förrådsutrymme är alltid bra att ha oavsett hur enkelt man än vill leva.

Attefallshus

Ett sätt att få ett betydligt mindre boende är att bygga ett attefallshus. Det är ett litet hus som får vara högst 25 kvadratmeter stort och 4 meter högt. På en vanligt villatomt är det inte alltid det behövs bygglov för att bygga ett attefallshus om det uppförs som komplementbyggnad, men om du köper en tomt ”ute i skogen” och vill bygga ett litet hus kommer du att behöva bygglov. Dessa attefallshus byggs väldigt kvadratsmart med kök, badrum och ett allrum. Det går dessutom att göra ett sovloft så det finns gott om plats att sova. Det som kan vara ett krux är att takhöjden på sovloftet inte blir särskilt hög så att stå rak är omöjligt.

Mikrohus

Vissa bygger mikrohus på egen hand, och det är inte ovanligt att dessa små bostäder byggs på en ram med hjul så att huset blir flyttbart eller som ett mellanting av en husvagn och ett hus. En del bygger sina egna hus genom att använda material från rivningshus och liknande. Då kan kostnaden bli enbart en tiondel av vad det kan kosta att bygga en mer normalstor villa. Ett mobilt hus på en ram från en skogsvagn går lika bra att ansluta till el, vatten och avlopp som ett mer permanent attefallshus med markplatta och grund, men för att kunna ansluta till något måste du ha bestämt dig för att just på den fläcken ska huset ligga och stanna kvar.

Ett litet hus ger mindre uppvärmningskostnader, mindre elkostnader och betydligt mindre yta att belamra med köpta saker. Du har heller ingen hyra att betala varje månad så ett litet hus kan verkligen vara nyckeln till ekonomisk frihet för många människor.

Leave a Comment

mts_howto